Välkommen, Gäst
Användarnamn: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1

ÄMNE: Möjlighet till längre uppehållstillstånd för dig som studerar på gymnasiet

Möjlighet till längre uppehållstillstånd för dig som studerar på gymnasiet 1 år 3 månader sedan #580

 • samira
 • samira Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Inlägg: 6
 • Karma: 1
 • Tack mottaget: 1
1 juni 2017 trädde nya bestämmelser i kraft som kan göra det möjligt för dig som har sökt asyl att få ett längre uppehållstillstånd för studier på gymnasiet.
Vem omfattas av de nya bestämmelserna?

Många barn och vuxna som har sökt asyl eller som vill ansöka om förlängning av ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kan omfattas av de nya bestämmelserna. De gäller både barn i familj och ensamkommande barn som fyllt 17 år samt även vuxna som inte fyllt 25 år.

Även vissa personer som fått beslut om av- eller utvisning med uppskjuten verkställighet kan omfattas.

Vid förstagångsansökan om asyl
Du som är 17–24 år och har påbörjat en utbildning på gymnasial nivå kan under vissa förutsättningar få ett längre uppehållstillstånd än du annars skulle ha fått. Kraven för detta är bland annat att du har rätt till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov eller verkställighetshinder, att du studerar på ett nationellt program i gymnasiet och inte tidigare slutfört en gymnasieutbildning eller motsvarande.

Vid ansökan om förlängning av tidsbegränsat uppehållstillstånd
Du som ska ansöka om förlängning av ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kan under vissa förutsättningar få ett uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Kraven för detta är bland annat att du är mellan 18 och 24 år, att du har påbörjat gymnasiestudier och inte tidigare slutfört en gymnasieutbildning eller motsvarande. För dig som är ensamkommande barn är den nedre åldersgränsen 17 år.

Vid uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder
Du som kom till Sverige som ensamkommande barn och har haft eller annars skulle få ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder för att det saknas ett ordnat mottagande i ditt hemland, kan i vissa fall få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. För detta krävs bland annat att du studerar i gymnasieskola, är mellan 17 och 25 år och inte tidigare slutfört en gymnasieutbildning eller motsvarande.

Vid beslut om av- eller utvisning med uppskjuten verkställighet
Även du som har fått eller annars skulle få ett beslut om av- eller utvisning med uppskjuten verkställighet på grund av att det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet kan i vissa fall få uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Din första ansökan om asyl måste då ha inkommit senast 24 november 2015. Du måste också befinna dig i Sverige när du ansöker om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Olika längd på uppehållstillstånd för gymnasiestudier

Hur långt uppehållstillstånd du kan få för gymnasiestudier beror på flera olika faktorer. Det beror till exempel på om du söker asyl för första gången eller om du ansöker om förlängning av ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det beror också på om du studerar på ett introduktionsprogram eller ett nationellt program i gymnasieskolan.

Ansökan

Om du har ansökt om asyl och redan har haft din utredning kommer Migrationsverket att be dig komplettera din ansökan genom att skicka in din individuella studieplan. Om du inte har haft din asylutredning ännu kan du ta med dig din individuella studieplan till utredningen. Den individuella studieplanen får du från din skola.

Du som har ett tillfälligt uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande kan ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier när du ansöker om förlängning av ditt uppehållstillstånd.

Du som har fått ett beslut om av- eller utvisning med uppskjuten verkställighet på grund av att det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet ska besöka en ansökningsenhet eller mottagningsenhet för att registrera din ansökan.
Källa:Migrationsverket

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Sida:
 • 1
Moderatorer: samira
Sidan laddades på: 0.189 sekunder
Powered by Kunena Forum

Kontakta oss

 • Telefon:
  073-7675341
 • Jourtelefon:
  076-9312421
 • Email:
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sociala medier